Zoznam potravín, ktoré by ste v období dojčenia nemali konzumovať:
- exotické ovocie (citrusy, kiwi, ananás, mango),
- drobné červené bobuľovité (ríbezle, maliny, jahody, ostružiny),
- orechy, mandle, pistácie, med,
- rajčiny, zeler, reďkovka, chren,
- morské ryby,
- čokoláda, kakao, vajcia ….
- listová zelenina (kapusta, kel, karfiol, kaleráb, brokolica),
- strukoviny,
- aromatické potraviny (cesnak, cibuľa, veľmi kyslé, pikantné jedlá, koreniny)
- alkohol
- fajčenie
Zoznam potravín, ktoré sa odporúčajú jesť počas dojčenia:
- chudé mäso, chudá hydina, sladkovodné ryby, vajcia (len tepelne upravené),
- semená tekvice, slnečnice, orechy (v prípade, že v rodine máte alergické ochorenia, orechy radšej vynechajte),
- celozrnná múka a výrobky z nej (pečivo, cestoviny), ryža (Natural), zemiaky, rôzne vločky (pozor na kupované müsli, často obsahujú veľa jednoduchého cukru), občas možno osladiť medom,
- tuzemské druhy ovocia, šupka sa odporúča dávať preč kvôli možnému nafukovaniu (hrušky, jablká, melóny, čerešne, hrozno, borievky, slivky), banán
- zelenina (uhorka, cuketa, tekvica, baklažán, mrkva, kaleráb, čakanka, zelený šalát, mangold, červená repa, pór, kaleráb),
- droždie – skúste zabudnúť na “dobré rady starých mám” o B vitamíne z piva a urobte si drožďovú nátierku, alebo praženicu s droždím vyskúšajte pohánku, špaldu,
- pšeno, sezam a rôzne potraviny, ktoré sa dajú veľmi ľahko pripraviť
Nápoje:
- nesýtené minerálne vody, stolové dojčenské vody,
bylinkové čaje pre mamičky (Pozor na šalviový čaj – znižuje tvorbu materského mlieka!!!)
- ovocné šťavy z tuzemského ovocia (opatrne – môžu spôsobovať bolesti bruška dieťatka, lepšie ich ešte riediť s vodou kvôli obsahu cukrov),
- Vinea a hroznové nápoje vôbec (odporúča sa nechať “vybublinkovať” a riediť vodou).