Čo jesť a nejesť počas dojčenia ?

Zoznam potravín, ktoré by ste v období dojčenia nemali konzumovať:
  • exotické ovocie (citrusy, kiwi, ananás, mango),
  • drobné červené bobuľovité (ríbezle, maliny, jahody, ostružiny),
  • orechy, mandle, pistácie, med,
  • rajčiny, zeler, reďkovka, chren,
  • morské ryby,
  • čokoláda, kakao, vajcia ….
  • listová zelenina (kapusta, kel, karfiol, kaleráb, brokolica),
  • strukoviny,
  • aromatické potraviny (cesnak, cibuľa, veľmi kyslé, pikantné jedlá, koreniny)
  • alkohol
  • fajčenie
Zoznam potravín, ktoré sa odporúčajú jesť počas dojčenia:
  • chudé mäso, chudá hydina, sladkovodné ryby, vajcia (len tepelne upravené),
  • semená tekvice, slnečnice, orechy (v prípade, že v rodine máte alergické ochorenia, orechy radšej vynechajte),
  • celozrnná múka a výrobky z nej (pečivo, cestoviny), ryža (Natural), zemiaky, rôzne vločky (pozor na kupované müsli, často obsahujú veľa jednoduchého cukru), občas možno osladiť medom,
  • tuzemské druhy ovocia, šupka sa odporúča dávať preč kvôli možnému nafukovaniu (hrušky, jablká, melóny, čerešne, hrozno, borievky, slivky), banán
  • zelenina (uhorka, cuketa, tekvica, baklažán, mrkva, kaleráb, čakanka, zelený šalát, mangold, červená repa, pór, kaleráb),
  • droždie – skúste zabudnúť na “dobré rady starých mám” o B vitamíne z piva a urobte si drožďovú nátierku, alebo praženicu s droždím vyskúšajte pohánku, špaldu,
  • pšeno, sezam a rôzne potraviny, ktoré sa dajú veľmi ľahko pripraviť
Nápoje:
  • nesýtené minerálne vody, stolové dojčenské vody,
    bylinkové čaje pre mamičky (Pozor na šalviový čaj – znižuje tvorbu materského mlieka!!!)
  • ovocné šťavy z tuzemského ovocia (opatrne – môžu spôsobovať bolesti bruška dieťatka, lepšie ich ešte riediť s vodou kvôli obsahu cukrov),
  • Vinea a hroznové nápoje vôbec (odporúča sa nechať “vybublinkovať” a riediť vodou).
Print Friendly